Metoda Feuerstein pentru copii și adulți tipici
Metoda Feuerstein pentru copii tipici
Metoda Feuerstein – se adresează copiilor și adulților, indiferent de nivelul de dezvoltare psihoemoțională și cognitivă. Se utilizează astăzi ca opțional în școlile din întreaga lume, fiind predată începând cu vârsta de 5 ani și până la liceu. Este un instrument extrem de valoros în formarea abilităților de școlaritate, fiind considerat de prof. Florian Colceag “cea mai buna metodă de educație pentru perioada 5- 14 ani“.
În cazul copiilor tipici cu vârsta peste 9 ani și al adulților tipici, care nu se confruntă cu dificultăți de adaptare emoțională sau de învățare, dar doresc un antrenament cognitiv și o îmbunătățire a funcționalității creierului, se recomandă instrumentele modului Standard (I, II, III). Programul are două roluri importante: de a consolida procesele cognitive și de a acționa asupra proceselor metacognitive (modul prin care o persoană își reglează procesele de gândire și învățare și alege cea mai potrivită cale de rezolvare a unei sarcini).
Copiilor tipici cu vârsta între 5-9 ani li se recomandă instrumentele modulului Basic (I, II), cu accent pe formarea funcțiilor executive, dezvoltarea limbajului și comunicării, a emoțiilor și empatiei – a prerechizitelor necesare formării strategiilor de învățare, a dezvoltării emoționale și sociale.
Metoda Feuerstein este utilizată cu succes pentru susținerea elevilor în situații diverse:
- în trecerea de la grădiniță la școală;
- în trecerea de la ciclul primar la gimnazial (clasa IV-V) ;
- pentru pregătirea copiilor pentru examenul de capacitate si Bacalaureat;
- ca antrenament cognitiv – emoțional pentru managementul stresului și ameliorarea anxietății în situațiile de evaluare (teze, teste naționale, admitere etc.) ;
- ca antrenament cognitiv pentru dezvoltarea abilităților înalte.
Metoda Feuerstein – un instrument validat științific, cu rezultate
De mai bine de 60 de ani și în peste 40 de țări, teoria și sistemele aplicate ale prof. Feuerstein au fost implementate atât în școli, cât și în cadrul clinic. Intervenția prin terapia Feuerstein este axată pe îmbunătățirea abilităților de gândire și rezolvarea problemelor, cunoașterea și înțelegerea emoțiilor, dezvoltarea flexibilității și îmbunătățirea abilitățiilor de luare a deciziilor. În esență, dezvoltă inteligența și capacitatea de adaptare a persoanei la schimbările din mediu.
Procentul important de elevi cu dificultăţi şcolare solicită reevaluarea problemei şi găsirea de noi soluţii pentru prevenirea eşecului şcolar la copiii defavorizaţi de raportul dintre cadrul instituţional şi caracteristicile lor individuale şi familiale. Determinanţii individuali ai dificultăţilor şcolare sunt adesea întăriți de cei instituționali şi determină înscrierea anumitor copii pe curba descendentă a eşecului sau realizării parțiale a potenţialului de învăţare. Apare astfel o întrebare legitimă: ”De ce riscul de eşec şcolar se accentuează pe parcursul şcolarităţii pentru unii elevi?”
Noile educaţii încearcă să răspundă acestei întrebări prin optimizarea dezvoltării copilului printr-o educaţie care să organizeze „intrările” (input), astfel încât „ieşirile” (output) din sistemul cognitiv să fie mai bogate. Pentru a asigura copiilor un beneficiu intern prin învăţarea şcolară, este necesar ca orice act comportamental să devină operaţie intelectuală. Și din acest motivi, Metoda Feuerstein – Programul de Îmbogăţire Instrumentală FIE, concepută de către profesorul Reuven Feuerstein, s-a dovedit a fi un program eficient de instrumentare a învăţării.
Ce abilități dezvoltă metoda Feuerstein?
Îmbogăţirea potenţialului cognitiv al copiilor și al adulților
Structurarea gândirii și dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor
Modificarea comportamentului și dezvoltarea autonomiei
Dezvoltarea flexibilității cerebrale (neuroplasticitatea creierului)
Alte abilități generale pe care le dezvoltă Metoda Feuerstein:
Metoda Feuerstein pentru părinți
În mod obișnuit, părinții își doresc să contribuie la dezvoltarea armonioasă a copiilor lor, îi îndrumă, îi implică în diverse activități menite să le dezvăluie potențialul, îi înscriu la diverse ateliere. Cu toate acestea, în procesul acesta, deseori se neglijează faptul că, în cea mai mare parte, copiii învață din acțiunile părinților, nu din cuvinte. Pentru a dezvolta un copil independent și structurat în gândire, este imperativ ca părintele să își dezvolte propriile abilități de gândire structurată; la fel, dacă dorim ca copilul să gestioneze cu succes emoțiile, este crucial ca părintele să învețe să gestioneze propriile emoții.
Un părinte care înțelege dificultatea rezolvării unei sarcini, care a beneficiat de blândețea medierii și a găsit independent soluții, va ști să încurajeze copilul în momentele dificile. În același timp, acest părinte va aplica procesul medierii în relația cu copilul său, contribuind astfel la îmbunătățirea relației dintre ei.
Pentru a-și susține copilul să devină independent și capabil să gândească structurat, părintele trebuie să dezvolte, la rândul său, abilitățile de gândire structurată. Similar, dacă dorim ca copiii noștri să gestioneze eficient emoțiile, este esențial ca noi, ca părinți, să învățăm să ne gestionăm propriile emoții.
Metoda Feuerstein oferă sprijin practic și concret părinților, deoarece experiența personală este cea mai valoroasă. Este binecunoscut faptul că informațiile dobândite doar teoretic sunt cunoștințe, în timp ce cunoștințele trăite devin cu adevărat înțelepciune.
Despre unicitatea fiecărui individ se vorbește adesea, dar deseori solicităm copiilor să se comporte precum alții sau chiar precum noi înșine, generând astfel contradicții în dezvoltarea lor. Congruența între cuvinte și acțiuni este crucială. Prin lucrul efectiv cu instrumentele metodei Feuerstein, părintele învață să-și respecte propriul ritm și înțelege că acest lucru este perfect firesc, mai ales într-o lume a vitezei, când ne așteptăm să rezolvăm totul printr-un click. O abordare asupra vieții, cizelată de instrumentele Feuerstein, va influența pozitiv relația cu copilul, generând o armonie sporită în cadrul familiei.
Găsește un mediator Feuerstein
Dacă ești părinte sau cunoști un copil care ar putea beneficia de Metoda Feuerstein, apelează la un mediator.
Vreau să devin mediator Feuerstein
Devino mediator și ajută-i pe cei din jurul tău să își dezvolte abilitățile de învățare și de adaptare psihoemoțională.