Metoda Feuerstein în domeniul educațional

Metoda Feuerstein este utilizată în domeniul educațional prin dezvoltarea optimă a abilităților personale și a gândirii specifice vârstei și prin formarea abilităților de școlaritate.

Metoda este folosită în întreaga lume cu succes, în procesul educațional al copiilor, ca disciplină predată în școală. Este extrem de eficientă în educarea și dezvoltarea gândirii și personalitătii copiilor, fiind apreciat ca cel mai valoros program de educație pentru copiii cu vârsta de 5-14 ani.

Metoda Feuerstein – un instrument validat științific, cu rezultate

De mai bine de 60 de ani și în peste 40 de țări, teoria și sistemele aplicate ale prof. Feuerstein au fost implementate atât în școli, cât și în cadrul clinic. Intervenția prin terapia Feuerstein este axată pe îmbunătățirea abilităților de gândire și rezolvarea problemelor, cunoașterea și înțelegerea emoțiilor, dezvoltarea flexibilității și îmbunătățirea abilitățiilor de luare a deciziilor. În esență, dezvoltă inteligența și capacitatea de adaptare a persoanei la schimbările din mediu.

Procentul important de elevi cu dificultăţi şcolare solicită reevaluarea problemei şi găsirea de noi soluţii pentru prevenirea eşecului şcolar la copiii defavorizaţi de raportul dintre cadrul instituţional şi caracteristicile lor individuale şi familiale. Determinanţii individuali ai dificultăţilor şcolare sunt adesea întăriți de cei instituționali şi determină înscrierea anumitor copii pe curba descendentă a eşecului sau realizării parțiale a potenţialului de învăţare. Apare astfel o întrebare legitimă: ”De ce riscul de eşec şcolar se accentuează pe parcursul şcolarităţii pentru unii elevi?

Noile educaţii încearcă să răspundă acestei întrebări prin optimizarea dezvoltării copilului printr-o educaţie care să organizeze „intrările” (input), astfel încât „ieşirile” (output) din sistemul cognitiv să fie mai bogate. Pentru a asigura copiilor un beneficiu intern prin învăţarea şcolară, este necesar ca orice act comportamental să devină operaţie intelectuală. Și din acest motiv, Metoda Feuerstein – Programul de Îmbogăţire Instrumentală FIE, concepută de către profesorul Reuven Feuerstein, s-a dovedit a fi un program eficient de instrumentare a învăţării.

Ce abilități dezvoltă metoda Feuerstein?

Îmbogăţirea potenţialului cognitiv al copiilor și al adulților
Structurarea gândirii și dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor
Modificarea comportamentului și dezvoltarea autonomiei
Dezvoltarea flexibilității cerebrale (neuroplasticitatea creierului)

Alte abilități generale pe care le dezvoltă Metoda Feuerstein:

  • Capacitatea de învățare și cea de gândire
  • Motivația intrinsecă
  • O atitudine activă de învățare
  • Independența și integrarea socio-emoțională
  • Disponibilitatea de a-și asuma responsabilităţi
  • Abilităţile de ascultare şi comunicare
  • Înţelegerea şi gestionarea emoţiilor
  • Atenția și puterea de concentrare
  • Stima de sine
  • Creativitatea

Găsește un mediator Feuerstein

Dacă ești părinte sau cunoști un copil care ar putea beneficia de Metoda Feuerstein, apelează la un mediator.

Vreau să devin mediator Feuerstein

Devino mediator și ajută-i pe cei din jurul tău să își dezvolte abilitățile de învățare și de adaptare psihoemoțională.