Metoda Feuestein în domeniul organizațional

Toţi membrii unei organizaţii deţin puterea de a modela atât ritmul, cât şi direcţia în care evoluează activităţile unei companii. Din acest motiv, îmbogăţirea instrumentală şi învăţarea mediată prin Metoda Feuerstein ocupă un loc important şi în educaţia adulţilor din companii și organizații. Țări precum Israel, Franţa, Italia şi Statele Unite au o experienţă bogată în educaţia adulţilor şi în pregătirea pentru mediul de afaceri și industrie, cu scopul de a creşte potenţialul de adaptare, eficienţa şi productivitatea la o dinamică înaltă şi la tehnologii rapid evolutive.

Metoda Feuerstein a fost creată de prof. dr. Reuven Feuerstein, care și-a denumit acest sistem de învățare Feuerstein Instrumental Enrichment (FIE) – adică, în limba română, Programul de îmbogățire instrumentală – FIE. Reuven Feuerstein a fost unul dintre promotorii teoriei denumită ulterior neuroplasticitate (capacitatea sistemului nervos de a se adapta și de a se reorganiza prin modificarea conexiunilor neuronale astfel că inteligența este flexbilă, și nu fixă așa cum se credea înaintea apariției cercetărilor sale.

Descoperă
Metoda Feuerstein

Metoda Feuerstein – un instrument validat științific, cu rezultate

De mai bine de 60 de ani și în peste 40 de țări, teoria și sistemele aplicate ale prof. Feuerstein au fost implementate atât pentru copii, cât și pentru adulți. Dezvoltarea prin Metoda Feuerstein este axată pe îmbunătățirea abilităților de gândire și rezolvarea problemelor, cunoașterea și înțelegerea emoțiilor, dezvoltarea flexibilității și îmbunătățirea abilitățiilor de luare a deciziilor. În esență, dezvoltă inteligența și capacitatea de adaptare a persoanei la schimbările din mediu, calități atât de necesare mediului organizațional și de afaceri.

În cadrul instituțiilor tradiționale de învățământ, inclusiv în programele de tip MBA, există o orientare către aspectele raționale, cu speranța că dezvoltarea gândirii strategice se va traduce automat în acțiuni strategice. Cu toate acestea, cercetările din domeniul psihologiei evidențiază o discrepanță între cunoștințele dobândite și comportamentele reale. Pentru o dezvoltare durabilă și maximizarea performanțelor organizaționale, oamenii au nevoie să își construiască noi structuri neuronale capabile să susțină identificarea și implementarea celor mai bune soluții și strategii organizaționale.

Pe lângă inteligența emoțională, o descoperire relativ recentă în psihologie, care influențează mediul organizațional, există procese neurologice cu impact major asupra dezvoltării organizaționale. Aceste procese au loc în creier, nu doar în mintea noastră, iar efectele lor asupra organizației au fost insuficient studiate până de curând, deoarece se credea că procesele de dezvoltare ale creierului se opresc spontan la o anumită vârstă, iar, din acest motiv, cele mai multe cercetări sau centrat asupra dezvoltării copiilor și adolescenților. În ceea ce îi privește pe adulți, dezvoltarea abilităților de lider și îmbunătățirea performanțelor organizaționale sunt strâns legate de mecanismele cerebrale care pot fi antrenate cu succes cu ajutorul instrumentelor Feuerstein.

Ce abilități dezvoltă metoda Feuerstein?

Îmbogăţirea potenţialului cognitiv și a proceselor de gîndire superioare precum gândirea strategică
Structurarea gândirii și dezvoltarea abilităților de luare a deciziilor
Modificarea comportamentului și dezvoltarea autonomiei
Dezvoltarea flexibilității cerebrale (neuroplasticitatea creierului) și comportamentului

Beneficii ale Metodei Feuerstein
pentru organziații și companii:

  • Evaluarea și dezvoltarea flexibilității și a potențialului de învățare a angajaților, facilitând procesele de adaptare și schimbare în organizații și firme
  • Antrenarea operativității și a eficienței în muncă prin antrenarea proceselor congnitive și a abilităților de luare de decizii,
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare structurată și a comportamentului de colaborare,
  • Focusarea în sarcină și viteza de reacție, precizie și acuratețe în executarea diverselor activități,
  • Reducerea impulsivității și reucerea sau evitarea comportamentelor de tip încercare-eroare.

Găsește un mediator Feuerstein

Dacă ești părinte sau cunoști un copil care ar putea beneficia de Metoda Feuerstein, apelează la un mediator.

Vreau să devin mediator Feuerstein

Devino mediator și ajută-i pe cei din jurul tău să își dezvolte abilitățile de învățare și de adaptare psihoemoțională.